Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány - Cicák mentése - 2008.év
  kisnyil
Főoldal arrow FÁA akcióban arrow Cicák mentése - 2008.év
 
   
Fömenü
Főoldal
FÁA akcióban
Az alapítványról
Hogyan segíthetnék?
Ideiglenes befogadásról
Gazdit keres
Örökbeadott
Elérhetőségek
Keresés
Galéria
Videók
Elveszett, keressük
Betüméret
A+ | A- | Alap

Támogatónk:

 
  • Magyar
  • English

  Kérjük támogassa adója 1%-val alapítványunk munkáját!
  Adószámunk: 18590290-1-42

kampányvideó

köszönetnyilvánítás és tájékoztató a felajánlásról 
rendelkezõ nyilatkozat 

  Az alapítvány mindennapi munkájáról, az állatok mentéséről bővebben a facebook_logo -on: FÁA (Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány) oldalán találsz meg minden információt, napi frissítéssel.

Cicák mentése - 2008.év Nyomtatás Email Megoszt
A kidobott és kóbor kutyák mellett fõleg a gazdátlan cicák mentése szükséges. Sajnos õk sokkal gyakrabban képesek szaporodni, mint a kutyák, ráadásul a macskákat nem lehet kerítésen belül tartani, hogy megakadályozzuk a másik nem közeledését. Egy módja van csak a kóbor cicák számának csökkentésének: az IVARTALANÍTÁS.
A már fél éves korban elvégezhetõ mûtét nagyban csökkentheti számos betegség kialakulásának arányát, meghosszabbítva ezzel cicájának életét. Ne várja meg az elsõ almot, mert azzal csak rontja a nagy számú, gazdára váró, mentett cicák helyzetét.
 
A macskák ivartalanításáról bõvebben a következõ oldalakon olvashat:

Néhány cicás mentésünk 2008-ból


Füzesabony utcáján etették Ágicát, aki terhes lett és – még mielõtt elvihettük volna ivartalanítani -, meg is szült. Szerencsére sikerült õt és a kölyköket is elhelyezni ideiglenes befogadónál Egerben.
 
Füzesabonyban az Egyetértés úton etettek egy alom kiscicát, akik sajnos túlságosan féltek ahhoz, hogy be lehessen õket fogni. Ebbõl az alomból maradt ott egy anyacica, õ is lefialt idõvel. Egy ott lakó állatbarát segítségével – aki már addigra valamelyest szelídített az anyán – megoldottuk a kicsik elhelyezését, õ pedig elvállalta az anyacica ivartalanítását.
 
Szintén Füzesabonyban, a Taverna Étterem udvarára menekítette kölykeit egy anyacica, aki ezzel bevégezvén dolgát el is tûnt a környékrõl. A félõs kicsik befogása természetesen ismételten ránk hárult, nem kis energiánkat és idõnket felemésztve.
 
Többször is elõfordult, hogy Füzesabonyban a gazda halála miatt árván maradt vagy elszaporodott cicák miatt hívtak az elhalálozott szomszédai. Egyik ilyen esetben, a Szihalmi úton, vért izzadva, többféle módszerrel próbálkozva fogtunk be egy nõstény cicát, akit késõbb ivartalanítottunk, továbbá egy borzasztó fizikai állapotban lévõ kandúr cicát is, akit szintén elvittünk ivartalaníttatni, miután injekciós kezelést kapott a tüdõgyulladására.
Mindkét cicát visszahelyeztük a megszokott környezetébe, más lehetõség nem lévén; felnõtt cicát ugyanis még soha nem sikerült örökbe adnunk, a kutyának sem kellenek ennyi szaporulat mellett…
 
A gazda halála miatt árván maradt, de a szomszédok jóindulatából gondozott két cicát ivartalaníttattunk a Mátyás K. úton is.
 
A Kertész úton árván maradt cicának nagy szerencséje volt, mert miután elvittük ivartalanítani, a szomszéd néni befogadta.
 
Cili is szerencsésnek mondhatja magát, mert miután árván maradt, a húgomhoz került. Õt már egy éve hirdetjük, de ugyebár felnõtt cica…
 
Ivartalaníttattuk a Pikopack Zrt. területén élõ nõstény cicákat is.
 
Elõfordult az is, hogy az egri Cicabarátok Köre Egyesületnek segítettünk elhelyezni mentett cicákat. Ilyen volt Bob és Bobek, akiket az Egri Volán Teleprõl mentettek vagy éppen a debreceni hajléktalan szálón született kiscicák. Kis Franciskát pedig az egri Állatkórház elé rakták le kölykeivel. Egy budapesti hölgynek is mi nyújtottunk segítõ kezet, amikor a bontásra váró lakásából költöznie kellett, de a mentett cicáival nem talált új lakást, ahová beköltözhetne.
 
Több cicának sikerült otthont találnunk. Mezõtárkány és Egerfarmos között többször is elõfordult, hogy kóbor vagy kidobott cicát találtak; egy anyacicát kölykeivel, akik közül egyet sikerült megmenteni, és akinek mûteni kellett a törött lábát is. Bagoly és Kacor pedig alig 6 hetesen vacogott a zuhogó esõben, az út szélén. Bagolykát egy Budapesten gyógyszerésznek tanuló nigériai fiatalember fogadta örökbe, Kacorkát viszont folyamatos kezelésekkel sem tudtuk megmenteni, annyira elhatalmasodott rajta a betegség.
 
Természetesen az is elõfordult, hogy csupán közvetíteni segítettük a cicákat, mert nem volt kapacitásunk hol elhelyezni õket. Ilyen módon segítettünk embereknek pl. Budapestrõl, Gyöngyösrõl, Egerfarmosról vagy Verpelétrõl.
 
   
 
© 2007 Füzesabonyi Állatvédő Alapítvány